Potwory

Boruud

tekst archiwalny - 2 sierpnia 2006
Maszerowali już od dłuższego czasu. Z każdą minutą schodzili coraz niżej. Przestrzeń wokół nich wydawała się ciemniejsza z każdym postawionym krokiem. Ogień z pochodni dogasał, dając coraz mniejsze oświetlenie.
- Pójdę przodem. Podłoże jest coraz mniej stabilne. Bądź dziesięć kroków za mną.
I poszedł. Szedł przed siebie, machając w ciemnościach po omacku. Z trudem utrzymując równowagę, zeskoczył w dół z wysokiego głazu. I nagle... świst. Świst i trzask. Poczuł, jak pęka mu czaszka.
- Korwen? Jesteś tam!? Korwen!.. - usłyszał, po czym skonał.


Boruudy to tajemnicze i ciągle mało nam znane stworzenia, będące postrachem wszystkich poszukiwaczy przygód schodzących do jaskiń czy kopalnianych szybów. Niewielu jest w stanie określić wygląd tych potworów, jednak na podstawie szczątkowych i niepełnych zeznań, uczeni ze Świecowej Wieży opracowali niepewny, choć bardzo prawdopodobny, rysopis boruuda.

Ci, którym jakimś cudem udało się zobaczyć boruuda i przeżyć to spotkanie, mówią o wyjątkowo odrażającym humanoidzie dorastającym do półtora metra wzrostu. Bestia ta ma ponoć dziwne odnóża. Posiada bowiem niezwykle masywne, niekiedy aż odstające ku przodowi, uda, ale za to dość drobne, choć przy tym bardzo silne i zakończone czterema masywnymi pazurami, stopy. Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, stworzenia te potrafią dość szybko się poruszać. Taka, a nie inna budowa odnóży pozwala im na wykonywanie dalekich skoków. Tors i ramiona niewiele różnią się od ludzkich, z tą drobną różnicą, że jak na swój wzrost boruudy często są nienaturalnie szerocy w barkach. Dłonie również przypominają ludzkie, z dwoma różnicami - po pierwsze, boruud posiada tylko cztery palce (zakończone długimi, ostrymi pazurami). Po drugie - są one bardzo masywne i... długie, znacznie dłuższe niż w przypadku jakiegokolwiek gatunku znanych nam małp. Twarz boruuda jest dość trudna do opisania. Głównie z racji tego, iż niewiele jest osób, które zobaczyły tę bestię z bliska i przeżyły to spotkanie. Wiadomo jednak, iż facjata potwora nie należy do najładniejszych. Ma on niewielkie, odstające uszy, niczym u goblinów. Szczęki i nozdrza zbudowane są jak u psa czy wilka, a więc mocno wysunięte do przodu. Uzębienie boruudów nie jest imponujące, stwory te jednak posiadają zęby odpowiednio ostre i silne, by bez problemu rozrywać ludzkie mięso. Oczy mają proporcjonalną wielkość do reszty ciała. Niekiedy tlą się w nich żółte płomyki, nikt jednak nigdy nie stwierdził, dlaczego tak się dzieje.

Boruudy to stwory o bardzo negatywnym, jak dla nas - przedstawicieli ras inteligentnych, usposobieniu. Bestie te napędzają strachu nawet doświadczonym awanturnikom, głównie z racji tego, że bardzo niewiele nam o nich wiadomo. Wszelkie spotkania ludzi z boruudami kończyły się w większości przypadków jednakowo. Ci pierwsi zostawali rozszarpywani i pożerani przez drugich. Tylko nielicznym udało się zbiec. Zastanawiającym jest fakt, iż boruudy zamieszkują tylko i wyłącznie jaskinie i kopalnie, w dodatku zwykle rezydują na ich najniższych poziomach. Uczeni próbują dociec, czy bestie te są wrażliwe na światło dzienne, co w sumie wydaje się bardzo prawdopodobne, zważywszy na fakt, iż nigdy nie widziano boruuda w świetle dziennym. Wszystkie udokumentowane spotkania z potworami miały miejsce głęboko pod ziemią.

Nie sposób określić, czy boruudy są samotnikami, czy łączą się w grupy lub stada. Istnieją na ten temat rozmaite teorie, choć ta najbardziej prawdopodobna mówi, że łączą się w niewielkie stada liczące około dwudziestu osobników. Ofiary najczęściej są zabijane jednym, potężnym uderzeniem z otwartej dłoni. Nieprzytomne lub już martwe, zaciągane są na niższe poziomy tak, by pożywić się mogli także inni członkowie stada. Niewiele natomiast wiadomo na temat ich inteligencji, choć wnioskuje się, że są niewiele głupsi od ludzi.

Boruud
Średni humanoid-potwór

Kości wytrzymałości: 3k8+6 (16pw)
Inicjatywa: +1 (+1 Zrę)
Szybkość: 9m
Klasa pancerza: 12 (+1 Zrę, +1 naturalny)
Atak: uderzenie +6, ugryzienie +6
Obrażenia: uderzenie 1k8+3, ugryzienie 1k4+3
Front/Zasięg: 1,5m na 1,5m/ 2,5m
Specjalne cechy: Ślepowidzenie, Węch
Rzuty obronne: Wytrwałość +4, Refleks +4, Wola+1
Umiejętności: nasłuchiwanie +4, zauważanie +4, ciche poruszanie +5, pływanie +7, upadanie +5, równowaga +3
Atuty: Potężny atak

Klimat/teren: każdy/ naturalne podziemia: jaskinie, kopalnie itd.
Występowanie: zwykle atakują samotnie (choć są wyjątki od tej reguły), żyją natomiast w stadach do 20 osobników
Skala wyzwania: 4
Skarb: brak
Charakter: zwykle neutralny zły
Rozwój: 3-4KW

Walka
Boruudy nigdy nie atakują bez powodu. Zawsze, kiedy rzucają się na jakąś istotę, kierowani są pewnym instynktem. Najczęściej głodem, lecz podobnie reagują w przypadku, gdy zagrożone są ich młode. Boruud stara się, aby walka dobiegła końca w chwilę po tym, jak się zacznie, bestia ta nie lubi bowiem otwartych starć i zawsze stara się zaskoczyć przeciwnika.
KOMENTARZE (0) Zaloguj się aby dodać komentarz. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.

Copyright © 2004-2017 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 17 gru 2017, 08:51 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka